Що станеться з вашим тілом, якщо регулярно їсти грейпфрут: пояснення дієтологів

Грейпфрут - представник сімейства цитрусових; гібрид помело і солодкого апельсина. Але чи знали ви, що, в той час, як лимони, лайми та апельсини вирощували тисячоліттями, грейпфрут з'явився на прекрасному тропічному острові Барбадос тільки в 1600-х роках.
Це не тільки соковитий і смачний фрукт, а й джерело поживних речовин, пише УНІАН з посиланням на Eating Well.
{reklama}
При цьому потрібно пам'ятати, що надмірне його вживання може спричинити деякі проблеми. Через це важливо знати, чи можна їсти грейпфрут щодня, як він впливає на рівень цукру в крові та здоров'я зубів.
Корисні властивості грейпфрута
Як і більшість фруктів і овочів, грейпфрут може сприятливо впливати на здоров'я. Він багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та інші рослинні сполуки, які корисні для організму. Зокрема, грейпфрут містить у собі велику кількість вітаміну C.
"Один середній рожевий грейпфрут забезпечує майже 100% добової норми вітаміну C, який є потужним антиоксидантом і підтримує імунну систему", - каже дієтологиня Кортні Пелітера.
Крім того, один рожевий грейпфрут забезпечує 16% добової норми вітаміну A, який також відіграє важливу роль в імунітеті. А ще цей фрукт відомий як один із найпопулярніших продуктів для схуднення - він низькокалорійний. "Тому багато людей включають його у свій раціон під час схуднення", - пояснює дієтологиня Саманта Маклеод.
Він містить багато клітковини й води, що сприяє відчуттю ситості. Один цілий фрукт містить приблизно 100 калорій і на 90% складається з води. Однак, попри його популярність у дієтах, сучасні дослідження поки що не підтверджують прямого зв'язку між вживанням грейпфрута і зниженням ваги.
Ще експерти зазначають, що клітковина, яка міститься в грейпфруті, корисна для серця і в профілактиці серцево-судинних захворювань. Вона сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину (LDL), нормалізує кров'яний тиск і рівень цукру в крові, йдеться в дослідженні. А калій, який також міститься в грейпфруті (у кількості 7% від добової норми), важливий для регулювання артеріального тиску.
Дієтологи заявляють, що грейпфрут також може допомогти регулювати рівень цукру в крові. До того ж він містить кверцетин, фітохімічну сполуку, яка сприяє виробленню інсуліну підшлунковою залозою.
Можливі ризики та протипоказання
Незважаючи на всі корисні властивості, грейпфрут може спричиняти деякі проблеми у певних груп людей. Наприклад, грейпфрут може змінювати засвоєння деяких ліків в організмі. Фрукт блокує дію ферменту CYP3A4, який відповідає за метаболізм багатьох препаратів, йдеться в дослідженні.
У результаті концентрація ліків у крові може або збільшуватися, або зменшуватися, що може призвести до побічних ефектів або зниження ефективності лікування. Важливо проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати грейпфрут паралельно прийому будь-яких ліків.
Крім того, грейпфрут, як і інші цитрусові, має високу кислотність, що може сприяти руйнуванню зубної емалі. А ще впливає на кислотний рефлюкс (ГЕРХ) через власну високу кислотність.
Вживання грейпфрута також може посилити симптоми печії.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад