Молодий буковинець » у номері » суспільство » Секрет доброго хліба – випікання на дровах м’яких порід

Секрет доброго хліба – випікання на дровах м’яких порід

у номері / суспільство
17 200
0
Секрет доброго хліба – випікання на дровах м’яких порід

Двері до невеличкої пекарні Миколи Биндю в Красноїльску не зачиняються допізна: місцеві мешканці і гості знають, що тут завжди можна купити свіжий смачний хліб.
– Ми розробляємо лісосіку і постійно купуємо тут хліб, а тепер ще й додому беремо, – каже Петро Сидорчук з Чернівців. – Бо випікають його на дровах, а не в електропечах.
Невелика кімната, яка знаходиться в одному приміщенні з пекарнею, закладена стелажами з хлібобулочними виробами. Тобто править за тимчасовий магазин. А в самому цеху у великих чанах дозріває тісто, четверо жінок змащують олією різного виду формовочну тару. Господар відчиняє металеву засувку і дивиться, чи добре горить у печі. Дров у нього стільки заготовлено, що на два роки вистачить.
– Печі маємо міцні і надійні, це завдяки моєму синові Анатолію, який не лише добрий муляр, – продовжує Микола Георгійович, – а й інші роботи по господарству знає. Саме тому всього тричі на рік чистимо печі. Забезпечені ми і борошном: зараз маємо понад 50 тонн. Купую його на Тернопільщині. Звичайно, треба знати, яке воно за якістю, але досвід приходить з роками. Хоча колись я й не думав, що стану пекарем – так вийшло.
Микола Биндю почав працювати з чотирнадцяти років, бо скрутно жилося сім’ї. Нині за його плечима 44 роки виробничого стажу.
– Якось у Красноїльську захворів завідуючий пекарнею: впав і зламав ногу, – пригадує пан Микола. – Запропонували, щоб я замінив його. Тривало це зо три місяці. А потім мене й залишили на цій посаді. З тих пір минуло понад 20 років. Я викупив пекарню, обновив обладнання, збудував ще одне приміщення, яке незабаром стане нашим фірмовим магазином. Але найбільший статок – це пекарі з великим трудовим стажем – Варвара Савчук, Марія Опаєць, Марія Істратій, Анна Мітрік. У них і я навчився секретів випічки хліба. Є вже такі секрети і в мене, але вони не для широкого загалу, хоча конкуренції не боюся. В одному впевнений – кращого хліба, ніж той, який печеться на дровах і до якого не додаються різні сумнівні добавки, не буває. Зрештою, покупці самі можуть розібратися.
Нині на пекарні Миколи Биндю працює 12 пекарів: четверо випікають хліб у нічну зміну, а четверо вдень випускають батони, булочки та калачі. За зміну використовують 700-800 кілограмів борошна, кількість буханців – понад півтори тонни. Є й замовлення на різні свята чи поминки. Хліб тут – найдешевший в районі – 1,8 гривні. Дрова пекар використовує лише м’якої породи – ними можна легко маніпулювати температурою в печі, бо букові чи дубові призводять до перекалу й нерівномірного випікання хліба.
Для буханців тут застосовують воду, дріжджі, олію та цукор, для батонів ще додають курячі яйця та ізюм.
Реалізують хліб, крім Красноїльська, в Їжівцях, Чудеї і райцентрі. На території району функціонують лише дві пекарні, де хліб печуть на дровах.
Василь Гринюк
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують