Фаст-фуд може бути корисним
Якщо сосиски замінити відвареною курятиною чи яловичиною
Сучасний ритм життя змушує нас менше харчуватися вдома, замінюючи домашній суп чи гуляш на гамбургери, піцу і шоколадні батончики. У результаті ми втрачаємо стрункість і здоров’я.
За словами Ірини МАРИНЧИНОЇ, асистента кафедри гінекології та перинатології БДМУ, у більшості фаст-фудів міститься велика кількість калорій, жирів і консервантів, мало якісного білку і багато вуглеводів, а вітамінів та мінералів майже немає.
- Під час приготування фаст-фуду зазвичай використовується маргарин - синтетичний продукт із шкідливими жирними кислотами, - пояснює лікар. - Вони не дають продуктам псуватися, але впливають на стінки судин, нервову систему і призводять до розвитку цукрового діабету другого типу, онкології та безпліддя. Крім того, в стравах фаст-фуду багато солі, а це шкодить ниркам і судинам.
Фаст-фуд небезпечний для нервової системи. Захоплення ним призводить до пошкодження структури мозку, руйнування нервових тканини. Ця їжа порушує імунітет людини. Крім того, вона викликає залежність – причиною цього є підсилювач смаку глютамат натрію, який міститься у фаст-фуді.
Чим замінити?
Хот-дог
Корисна альтернатива - булочка з цільнозернового хліба зі шматочком відвареної яловичини або курячої грудки з додаванням соусу з гірчиці, несолодкого йогурту і спецій (часнику, зелені і перцю). А якщо додати туди ще й листочок салату або гілочку базиліка - це буде чудовим перекусом на роботі. Доповніть цей бутерброд чашкою зеленого чаю з лимоном.
Картопля фрі
Встоїть перед нею той, хто запече половинки або соломку з картоплі в духовці, приправивши їх зверху карі і сумішшю паприки. Вже після приготування посипте картоплю трохи підсоленою і подрібненою зеленню кропу.
Гамбургер і чізбургер
Візьміть висівкові хлібці, шарами покладіть листя салату з кільцями огірка та помідора. Між ними помістіть шар моцарелли, відварене філе червоної риби або курячу грудку, тонкий шматочок відвареної яловичини. З'єднайте всі шари - і у вас буле ситний і корисний сендвіч.
Бутерброд з ковбасою
Його можна зробити корисним, якщо замінити білий хліб бородинським або висівковим. А ковбасу (шинку) - шматочком риби або м'яса, відвареного або запеченого. Зверху посипати зеленню і чорним перцем.
Найшкідливіші продукти:
жувальні цукерки, "чупа-чупси", чіпси (як кукурудзяні, так і картопляні), солодкі газовані напої, шоколадні батончики, сосиски і ковбаси, майонез і кетчуп, різні соуси і заправки, локшина швидкого приготування.
Леся ТОКАРЮК
Повернутися назад