«Нітратні» помідори не мають аромату
Занадто великі або яскраві овочі можуть бути шкідливими
На те вони весна й літо, щоб наситити організм вітамінами. Ось тільки в гонитві за користю ми іноді забуваємо про обережність і споживаємо нітрати. Як вберегтися?
Людина вагою 70 кг може серйозно отруїтися, з’ївши 700 мг нітратів. Для порівняння: це 2 кг кавунів, вирощених за допомогою мінеральних (штучних) добрив, 1,8 кг таких же моркви чи огірків, 1,2 кг капусти, 800 г буряку, редиски або будь-якої зелені.
– На жаль, "на око" визначити, чи є в овочах нітрати, важко, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Цим займаються спеціальні лабораторії. Але є низка ознак, за якими можна спробувати відрізнити "нітратні" продукти від якісних. Зокрема підвищена кількість "хімії" видасть смак продукту: він буде або практично позбавлений смаку і не мати післясмаку, або матиме металевий присмак, або – неприродно солодкуватий присмак. Відсутність натурального приємного аромату теж може свідчити про надлишок "хімії".
До того ж чим довше овочі та фрукти лежать на прилавках, тим більше накопичують нітратів (які, в свою чергу, стають нітритами, а вони – отруйні для людини). Тому однозначно не варто брати "мляві", зіпсовані продукти.
Як визначити надлишок нітратів?
Виноград: занадто великі ягоди, нехарактерні для цього сорту.
Зелень (кріп, цибуля, петрушка): занадто темного кольору, з гниллю.
Капуста: занадто темно-зеленого кольору, занадто великий качан, розтріскана.
Морква: занадто розвинена серцевина, неприродно великий розмір, більш світлий, жовтуватий колір при великому розмірі овоча, тріщини на плоді.
Огірок: якщо "напханий" нітратами, то при зберіганні швидко жовтіє, з пухкою мТякоттю.
Салат: темно-зеленого кольору або з крихким листям із коричневими кінчиками.
Яблука: більш прісні, несолодкі.
Поради під час купівлі
- Не обирайте картоплю, буряк, моркву, кабачки, капусту, помідори занадто великих, не характерних для цих культур розмірів.
- Не купуйте зелень занадто яскравих, насичених кольорів із великим "жирним" листям.
- Надавайте перевагу овочам і фруктам з гладким і рівним забарвленням, без неприродних колірних вкраплень. Наприклад, не варто їсти картоплю, на бульбах якої ви виявили зелені цятки.
- Намагайтеся купувати вітчизняну плодоовочеву продукцію: вона "чистіша", ніж імпортна.
- У жодному разі не купуйте мляві, сухі, позбавлені вологи овочі та фрукти.
Як знизити рівень нітратів?
- Ретельне миття в проточній воді знижує вміст шкідливих речовин на 15-25%. Можна мити навіть з милом!
- Обов’язково очищайте від шкірки огірки і, як не дивно, помідори, видаляйте зовнішнє листя капусти та інших листових овочів.
- Істотно руйнуються пестициди (до 70%) під час варіння, смаження, запікання, консервування. А ось при квашенні і маринуванні такого не відбувається, адже більшість нітратів стійкі до кислого середовища.
- Перед тим, як вирішити: чи заморозити зелень на зиму або ж просто зберігати в холодильнику, обов’язково все ретельно вимийте.
- Після зберігання немитих помідорів протягом одного тижня в них руйнується 30% шкідливих речовин, а помитих – 90%.
Лікбез
Нітрати – солі азотної кислоти, основна мета яких удобрювати грунт і розвивати рослини. Таким чином за допомогою нітратів ранні овочі стають ще більш ранніми. Але найчастіше в гонитві за результатом відбувається передозування нітратів. А в результаті нітрати накопичуються в продуктах в таких кількостях, які небезпечні для здоров’я.
Леся ТОКАРЮК
Повернутися назад