Висівки: в чому їхня користь
Висівки протипоказані при гастриті.
Висівки - відходи борошномельного виробництва, зернові оболонки і зародки насіння. Вони є багатим джерелом клітковини: на 100 г - 44 г клітковини.
Для поліпшення здоров'я
Висівки покращують роботу кишечника, нормалізують його моторну і очисну функцію. Показані при запорах, кишкової гіпотонії, для поліпшення обміну речовин і зміцнення імунітету. При цукровому діабеті регулюють цукор шляхом уповільнення перетравлення їжі, знижуючи швидке засвоєння цукру в кишечнику. Висівки зменшують кількість холестерину і рекомендуються при атеросклерозі, ішемії. При онкозахворюваннях висівки нейтралізують продукти розпаду, покращують обмін речовин.
Для схуднення
Висівки призначають у комплексній терапії надмірної маси тіла та ожиріння. Поступаючи в кишечник, вони притягують внутрішню рідину, розбухають, створюючи відчуття насичення і притупляючи голод. Невелика кількість висівок (1-2 ч. ложки), розведене в склянці кефіру або ряжанки, сприймається нашим організмом як повноцінний прийом їжі, калорійність якого невисока - в межах 150 ккал.
Протипоказання
Висівки не призначають при гострому гастриті і виразці, коли є небезпека пошкодження слизової оболонки. Існує також поняття індивідуальної нестерпності і надлишкового добової кількості. Тому висівки слід приймати, починаючи з 1 ст. ложки, відстежуючи реакцію і збільшуючи кількість до 3-4 ст. ложок в день.
Повернутися назад