Гострий перець захищає печінку від пошкоджень
Фахівці провели дослідження на мишах.
Одній групі гризунів протягом трьох днів давали капсаїцин (з'єднання, що додає перцю чилі гостроту) після перев'язки жовчних проток. Дана операція призводить до накопичення жовчі і фіброзу печінки, розповідає Zee News.
Інша група мишей отримувала капсаїцин до й під час тривалого впливу тетрахлорметана, небезпечного для печінки. Цим отруйним з'єднанням наповнюють вогнегасники. Також воно входить до складу деяких засобів для чищення.
Дослідження показало, що капсаїцин знижував активність зірчастих клітин, пов'язаних з фіброзом печінки (поступовим заміщенням клітин печінки рубцевою тканиною). З'єднання частково відновлювало тканини печінки у мишей з першої групи і захищало орган від подальших ушкоджень. У мишей з другої групи капсаїцин запобігав виникненню ушкоджень печінки, але не міг впоратися з фіброзом, якщо той вже розвинувся.
Повернутися назад