Продукти, які роблять нас млявими
Вони роблять нас млявими і сонними, особливо в нестійку зимову погоду.
Чому не варто пити на ніч коньяк і закушувати солоденьким, розповідають експерти.
Американські дієтологи і фізіологи з університету Колорадо склали рейтинг продуктів, які за певних обставин витягають з нас життєву енергію.
1. Коньяк, гіркі настоянки на травах
Зазвичай їх радять якраз для бадьорості. Але це якщо випити за обідом, коли відбувається вироблення "денних" гормонів, з якими ці напої дружать і всіляко один одного підтримують. А от якщо на сон грядущий махнути чарочку, ефект буде зворотним. Міцний алкоголь погано взаємодіє з гормоном сну мелатоніном: викликає сонливість, яка не дає відпочинку. Нічний сон навіть після невеликої кількості міцного спиртного, буде глибоким, але неповноцінним, мозку не вистачатиме кисню (адже коньяк спочатку розширює, а потім звужує судини).
Якщо ж ви хочете розслабитися за вечерею, краще випити келих червоного вина і закусити сиром. У вині є антиоксидант ресвератрол, що допомагає усунути напругу і спазми судин, у сирі – амінокислота триптофан, яка полегшує засинання.
2. Солодощі
Вони швидко підвищують рівень глюкози в організмі, який потім різко падає. При цьому процесі людина відчуває занепад сил. Тому якщо ви втомилися і хочете перекусити, краще обійтися без солодкого і булочок. Краще з'їсти просто шматок чорного або зернового хліба з оливковою олією (до речі, це найшвидший спосіб швидко вгамувати голод). Якщо на вас чекає важкий день і треба бути зосередженим до вечора, не пийте каву і чай з цукром – краще з медом (у ньому більше "довгограючі" вуглеводи, які підтримають енергетичний баланс).
3. М'ясо індички
Виявляється, в цьому корисному дієтичному м'ясі виявлені протеїни (білки), що володіють релаксуючим, тобто розслаблюючим ефектом. І, з'їдена в обід грудка індички, може недоречно викликати напад сонливості і занепаду сил. Отож краще готувати індичку на вечерю – перед нічним сном її властивості припадуть якраз до речі.
4. Борошняні продукти
Вони, як і солодощі, призводять до стрибків глюкози в крові. До того ж продукти з клейковиною (з борошна м'яких сортів і крохмалисті) "розбухають" в шлунку, через що ми відчуваємо себе важкими, ослаблими і бажаємо прилягти хоч на півгодинки.
5. Смажена їжа
Важче і довше перетравлюється підсмажена кірка. Організму доводиться витрачати на її "перемелювання" в шлунку занадто багато енергії, до того ж смажена їжа подразнює травний тракт.
Повернутися назад