Кишкові бактерії роблять стейки небезпечними для серця та судин
Попередні дослідження показали, чому червоне м'ясо сприяє розвитку атеросклерозу.
Бактерії в кишечнику перетворюють L-карнітин, поживну речовину, що міститься в червоному м'ясі, на з'єднання під назвою тріметіламін. Він, в свою чергу, стає тріметіламін-N-оксидом (TMAO), який і викликає розвиток атеросклерозу, розповідає Zee News.
Нещодавно дослідники виявили інший метаболіт, гамма-бутиробетаїн, який теж утворюється за участю кишкових бактерій після того, як L-карнітин потрапляє в організм. Він також сприяє розвитку атеросклерозу. Гамма-бутиробетаїн, ймовірно, навіть небезпечніший, тому що його в 1000 разів більше, ніж триметиламіну. Крім того, він може перетворюватися на тріметіламін і TMAO.
Так, відкриття вчених пропонує нові мішені для профілактики атеросклерозу. Ймовірно, при правильному втручанні можна буде запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. Це дозволить любителям стейків їсти червоне м'ясо і не турбуватися про своє здоров'я.
Повернутися назад