Замінники цукру набагато небезпечніші, ніж ми звикли вважати
Низькокалорійні штучні замінники цукру, всупереч поширеній думці, підвищують ризик ожиріння, з’ясували вчені.
Такі замінники можна знайти в дієтичній газованій воді. До них належать сахарин, сукралоза, аспартам, пише The Daily Mail.
Інститут Вейцмана довів на прикладі мишей: тваринам було важче переробити цукор, коли в їх раціон додавалися замінники цукру. А це підвищувало ризик ожиріння і діабету. У свою чергу, обстеження 400 осіб дозволило виявити зв'язок штучних підсолоджувачів з великою вагою і порушеннями переносимості глюкози. Щоб з'явилися відхилення, було достатньо всього 4 днів.
Інші експерименти показали, що підсолоджувачі наносили шкоду мікрофлорі кишечнику, змінюючи бактеріальний склад. У результаті з їжі виділялося більше енергії і більше жиру запасалося. Підсумок – підвищений ризик ожиріння. Фахівці радять відмовитися від штучних замінників цукру, газованої води і пити просту воду.
З різкою критикою дослідження виступили Гевін Партингтон з Британської асоціації безалкогольних напоїв і Міжнародна асоціація підсолоджувачів. Основна претензія в тому, що продукти з низькокалорійними цукрозамінниками однозначно допомагають скинути вагу. Це доводять експерименти з повними людьми.
Повернутися назад