Харчування вагітних впливає на термін пологів
Учені з Швеції, Норвегії та Ісландії проаналізували дані про 66 тис. норвезьких жінок під час вагітності та пологів. У 5,3 з них пологи були передчасними. Вчені порівняли раціон харчування жінок, розділивши його на три типи: західна, традиційна і найбільш раціональна дієта. У західній дієті переважали готові продукти харчування (борошняні вироби, фаст-фуд, солодощі), у традиційній - варена картопля, риба, приготовані овочі. У найбільш доцільній переважали свіжі овочі та фрукти, хліб, цільнозернове борошно, достатня кількість води.
Аналіз показав, що "західна дієта", яку традиційно пов'язують з розвитком ожиріння, гіпертонії, діабету 2 типу, також пов'язана з підвищеним ризиком передчасних пологів. Найрідше народжували раніше терміну жінки, які дотримувалися дієти, названої "найбільш доцільною".
Повернутися назад