Час прийому їжі впливає на метаболізм
Люди, які працюють у нічну зміну, більше схильні до діабету 2 типу та ожиріння.
Через добові ритми толерантність до глюкози у людини знижується ввечері, навіть якщо "день" і "ніч" експериментально поміняти місцями.
"Якщо поведінкові цикли їжі і сну не узгоджуються з внутрішніми годинами організму, це негативно впливає на регуляцію рівня цукру в крові і особливо на толерантність до глюкози", - говорить невролог і автор дослідження Френк Шир (Frank Scheer) з Відділу сну і циркадних розладів (Division of Sleep and Circadian Disorders) в Бригама і Жіночому госпіталі Бостона. Люди, які працюють у нічну зміну, більше схильні до діабету 2 типу та ожиріння, продовжує невролог.
Шир і колеги створили часовий зсув для 14 здорових випробовуваних в контрольованих лабораторних умовах.
Учасники вісім днів жили у звичайному денному графіку з сніданком в 8:00, вечерею в 20:00 і спали вночі. Кілька тижнів потому тим самим випробуваним змінили графік на нічний зі сніданком в 20:00, вечерею в 8:00 і денним сном.
Виявилося, що незалежно від того, в якому режимі спав і їв учасник, рівень глюкози в крові після однакових прийомів їжі був на 17% вище ввечері, ніж вранці.
Отримані результати свідчать, що не поведінку людини, а швидше біологічний годинник визначає толерантність до глюкози.
Повернутися назад