Поліфеноли із зеленого чаю і яблук пригнічують активність молекули VEGF, яка може викликати атеросклероз.
Також ця молекула є мішенню для деяких протиракових препаратів, розповідає Zee News.
VEGF бере участь у процесі формування кровоносних судин (ангіогенез). Ангіогенез відіграє важливу роль у розвитку пухлин, появі атеросклеротичних бляшок і їх розриві. Розрив атеросклеротичних бляшок часто призводить до серцевих нападів і інсультів.
У дослідженні фахівці вивчали клітини кровоносних судин людини. Вони виявили, що низькі концентрації епігаллокатехін галлата (EGCG) із зеленого чаю і проціанідини з яблук впливають на функції молекули VEGF. Про те, що поліфеноли знижують активність VEGF, було відомо і раніше. Проте вчені вперше довели: поліфеноли безпосередньо взаємодіють з молекулою відразу після того, як потрапляють у кров.