У часнику багато антиоксидантів.
Він здатний знижувати рівень запалення. Дослідники з Університету Міссурі виявили: справжнім суперпродуктом часник роблять вуглеводи. Фахівці вивчали похідне вуглеводів часнику – FruArg, розповідає The Daily Mail. Учені спостерігали за тим, як поживні речовини, що містяться в часнику, реагували на стрес, викликаний умовами навколишнього середовища.
Такий стрес може виникати через процес старіння, паління, забруднення навколишнього середовища, черепно-мозкової травми або надмірного вживання алкоголю. Від пошкодження мозок захищають клітини мікроглії. Під час запального процесу їхня кількість збільшується. Проте дані клітини виділяють небезпечна речовина – оксид азоту. Надлишок оксиду азоту призводить до пошкодження мозку і розвитку таких нейродегенеративних захворювань, як хвороби Паркінсона та Альцгеймера.
Дослідники створили клітинну модель стресу. Як і очікувалося, внаслідок стресу клітин мікроглії стало більше, і вони виділяли небезпечний побічний продукт. Коли вчені додали в модель FruArg, клітини мікроглії почали виділяти менше оксиду азоту. Крім того, FruArg сприяв виробленню корисних для мозку антиоксидантів. У майбутньому дослідники планують з'ясувати, чи може FruArg впоратися з хворобами серця, діабетом і раком.