Учені виявили в людей зі стійкістю до інсуліну новий клас ліпідів, складних ефірів жирної оксикислоти (FAHFAs).
На думку дослідників, ці ліпіди можуть стати новою зброєю проти діабету, передає Zee News.
Дослідникам вдалося створити мишей з ожирінням, які були надзвичайно чутливі до інсуліну. Вони припустили, що причина в ліпідах. Використовуючи техніку мас-спектрометрії, вчені знайшли в мишей 16 різних видів FAHFAs. Потім фахівці дали ліпіди мишам, стійким до інсуліну. У гризунів підвищилася чутливість до інсуліну, прискорився метаболізм глюкози і знизився рівень запалення.
Крім того, вчені виміряли рівні FAHFAs в зразках крові людей. Вони з'ясували: низькі рівні цих сполук пов'язані зі стійкістю до інсуліну. Ймовірно, в майбутньому фахівцям вдасться розробити нові ефективні методи лікування діабету з мінімумом побічних ефектів.