Автоімунні захворювання, до яких належать запалення кишечнику, вовчак, синдром Шегрена, ревматоїдний артрит і розсіяний склероз, є однією з десяти провідних причин смерті серед жінок.
При таких захворюваннях імунна система організму помилково починає атакувати здорові клітини, розповідає Zee News.
Дослідники з Мічиганського університету проаналізували дані жінок у віці від 16 до 49 років, які брали участь у Національному дослідженні здоров'я і харчування в 1999-2004 роках. Дослідники помітили, що вплив ртуті з морепродуктів збільшував ризик автоімунних захворювань, особливо серед жінок дітородного віку.
Сильний вплив ртуті виявився пов'язаний з великою кількістю автоантитіл – маркерів автоімунних захворювань. За словами фахівців, найбільше ртуті в таких рибах, як риба-меч, королівська макрель, а найменше – у креветках, консервованому тунці і лососевих. Вчені відзначають: у морепродуктах багато поживних речовин, тому не варто зовсім від них відмовлятися. Жінкам просто потрібно стежити за тим, яку рибу вони їдять.