Відомо: підвищене споживання солі загрожує затримкою рідини, гіпертонією й, як результат цього, серцевим нападом та інсультом.
Проте лише нещодавно вчені Університету Макгілла з'ясували, як саме сіль підвищує тиск, пише The Huffington Post. Виявилося, в умовах надлишку солі мозок перепрограмується. У підсумку механізм підтримки нормального тиску працює неправильно.
Коментує доктор Чарльз Бурк, який брав участь в дослідженні: "Експерименти з гризунами показали, що активне споживання солі викликало біохімічні зміни в нейронах, що виділяють вазопресин у кровотік. Ця зміна задіє молекулу нейротрофічних фактора мозку і не дає іншим клітинам гальмувати активність нейронів".
Між тим, гальмування активності нейронів, що виділяють вазопресин, зазвичай відбувається в системі, що фіксує тиск у судинах. Якщо цей механізм, який рятує тіло від перевантажень, не працює, то кров'яний тиск підвищується, коли в організм надходить багато солі протягом деякого часу.