Виявляється, ожиріння батьків підвищує ризик ожиріння і переїдання в дітей.
Причому, справа тут не тільки в звичках і способі життя. Багато в чому винна генетика, зазначає The Times of India.
Наявність проблем з вагою пов'язано з генами, які сигналізують, коли потрібно припинити їсти. Заблокована експресія гена POMC, керівного областю мозку, яка контролює харчову поведінку, може підказати, як пов'язаний раціон матері і підвищений ризик ожиріння її дітей.
Надмірне метилування (модифікація молекули ДНК без зміни самої послідовності) блокує здатність цей ген. У результаті людина насичується пізніше, ніж у нормі. Вона переїдає і починає страждати від ожиріння. Цейй процес вдалося відтворити на прикладі щурів.
Всі крисята, включаючи потомство огрядних тварин, отримували нормальну їжу. При цьому у них аналізували кров на рівень гормонів і відділи мозку на предмет модифікацій особливих ДНК-послідовностей. Виявилося, негативний генетичне перепрограмування, викликане жирним раціоном у матерів.