Вважається, дієта з низьким глікемічним індексом корисна для повних людей, які мають проблеми з обміном речовин.
Але, як довели дослідження Жіночого госпіталю Бригама й Університету Джонса Хопкінса, подібна дієта не покращує показники інсуліну, жирів або кров'яного тиску, пише Zee News.
Вчені проаналізували вплив глікемічного індексу на серцево-судинні захворювання і діабет. Нагадаємо: цей індекс показує, як швидко після споживання продукту підвищується рівень цукру в крові. Прийнято вважати, що відсутність різких стрибків у цукрі повинно позитивно позначатися на інсуліновому профілі. Але, як виявилося, це не відіграло жодної ролі.
Більше того, вибір продуктів з низьким індексом не допомагав покращити рівень ліпопротеїнів низької й високої щільності (холестерину), тригліцеридів, систолічного кров'яного тиску або інсулінової несприйнятливості. У рамках дослідження вчені аналізували зовсім несхожі дієти за глікемічним індексом, але схожі за загальним обсягом вуглеводів і інших важливих елементів. Також враховувалася підтримувана вага.