Лікарі давно попереджають про небезпеку раціону, багатого сіллю.
Головна небезпека – підвищення тиску. Але нове дослідження показало: сіль безпосередньо не збільшує показники тиску, відзначає The Daily Mail. Відомо: гіпертонія – найпоширеніше хронічне захворювання у світі.
Автори останньої наукової роботи проаналізували дані 8670 французів і з'ясували: звинувачувати сіль у розвитку гіпертонії можна. Принаймні, тут немає прямого зв'язку. Тобто гіпертоніки не споживають більше солі, порівняно зі здоровими людьми. Мабуть, сіль впливає на людей по-іншому.
Більш того, інші чинники – вживання спиртного, вік, індекс маси тіла – відігравали велику роль з точки зору артеріального тиску. Одне можна сказати точно: овочі та фрукти в раціоні сприяють зниженню тиску. Зокрема це відбувається за рахунок зменшення ваги людини.
Як показав аналіз, систолічний тиск був вище в людей з великим індексом маси тіла. На показники також впливало вживання спиртного. А ось сіль жодним чином не пов'язувалася із систолічним тиском. Між тим, більшість досліджень говорить про зворотне.