Хімічна речовина, що міститься в каві, чіпсах, згорілих тостах, крекерах і кількох видах дитячого харчування, було визнано Європейським відомством з безпеки харчових продуктів канцерогенним.
Йдеться про акриламід і його похідні. З цим з'єднанням найчастіше контактують діти, зазначає The Daily Mail.
Висновок винесли за результатами експериментів з тваринами. Можливо, найближчим часом з'являться нові механізми контролю харчової промисловості. Відомо: чим сильніша термічна обробка і чим довше продукт смажать, тим більше в ньому канцерогену. Тому не можна їсти підгорілі продукти. Зокрема підвищений рівень з'єднання знайшли в картоплі-фрі, в печиві, пластівцях на сніданок.
Акріламід, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, легко абсорбується і потім рівномірно розподіляється у всіх органах, активно метаболізуючись. Один з основних метаболітів, що утворюються під час переробки, – гліцідамід. Саме він викликає генетичні мутації і утворення пухлин.