Чарльз Спенс, професор експериментальної психології Університету Оксфорда, з'ясував: на відчуття від вина впливає обстановка.
Як пише Post Japan, достатньо змінити колірне оформлення і музичний фон, щоб це відразу позначилося на смакових відчуттях від вина. Ефект дорівнює приблизно 10%.
Проводився чотириденний експеримент, який довів, що комбінація кольору і звуку виробляє більший ефект, ніж освітлення. Якщо людина сидить у кімнаті з червоним або зеленим світлом, слухаючи "милі" або "похмурі" музичні композиції, вона обов'язково відчує силу впливу.
Отже, поєднання похмурої музики і зеленого освітлення посилювало відчуття свіжості і знижувало відчуття насиченості смаку вина на 14%. Саме по собі червоне світло "витягало" фруктові ноти в букеті, а зелене – свіжі ноти. У принципі, можна регулювати смакові відчуття, якщо перефарбувати кухню або їдальню. Навіть червона скатертина і червоні келихи здатні підсилити смакові відчуття.