Кокосовий цукор, який нагадує коричневий, набирає популярність як більш корисна альтернатива звичайному білому.
Цей цукор отримують із соку квітів кокосової пальми, розповідає The Globe and Mail. На 79% кокосовий цукор складається із сахарози. Решта припадає на окремі молекули глюкози і фруктози. З точки зору калорійності і вмісту вуглеводів, білий цукор і кокосовий не відрізняються – 16 калорій і 4 грами вуглеводів на чайну ложку.
Вважається, що в кокосовому цукрі багато корисних мінеральних речовин, особливо калію. У 100 грамах кокосового цукру – 1030 міліграмів калію (майже чверть денної норми). За даними Філіппінського дослідного інституту харчування та дієтології, у кокосового цукру знижений глікемічний індекс (35 проти 60-65, властивого білому цукру). Знижено глікемічний індекс також у меду і сиропу агави.
Якщо індекс дорівнює 55 і нижче, то він вважається низьким, а індекс вище 70 вважається високим. У цілому, з точки зору поживності кокосовий і білий цукор особливо не відрізняються. Обидва ці типи цукру не варто споживати у великих кількостях. Інакше на людину чекає підвищення рівня тригліцеридів у крові, калорійності раціону, зниження рівня ліпопротеїнів низької щільності ("корисного холестерину").