Зокрема вчені звернули увагу на те, як дієта мами впливає на здатність до навчання майбутнього малюка.
Про вплив на грамотність дитини харчування мами вчені з Австралії дізналися практично випадково. У 1990-х роках на острові Тасманія була відзначена серйозна нестача йоду. Пізніше порівняли результати навчання в школі дітей, які народилися в цей час в Тасманії, з тими результатами, які відзначалися у дітей з благополучних регіонів з точки зору йододефіциту. Виявилося, що школярі з Тасманії мають набагато більш виражені проблеми зі слуховим сприйняттям інформації, а також з орфографією.
Таким чином вчені зробили висновок, що якщо у жінки під час вагітності спостерігається нестача йоду в організмі, то це може негативно позначитися на процесі формування слухових проходів і робочої слухової пам'яті. Як наслідок, такі діти пізніше мають проблеми із запам'ятовуванням інформації, яку вони отримують на слух.
Тому автори дослідження радять звертати увагу на вміст йоду в організмі жінки ще до зачаття дитини. Коли жінка вже вагітна, їй обов'язково потрібно включати в щоденне меню продукти з високим рівнем йоду. Це морепродукти, риба яйця, фрукти. Після консультації з лікарем можна також приймати вітамінні комплекси з вмістом йоду.