Вино краще пити під час прийому їжі.
Не секрет, що червоне вино здатне фарбувати зубну емаль. Але, згідно з новим дослідженням, вино також завдає сильної шкоди структурі зубів, причому, всього за кілька хвилин.
В особливій небезпеці знаходяться сомельє і всі ті, кому доводиться з обов'язку служби куштувати вино.
Проблема в кислотності вина. Якщо вино не просто проковтнути, а 1-2 хвилини перекочувати в роті, то на зубній емалі встигають з'явитися ознаки ерозії, викликаної підвищеною кислотністю напою.
За словами співробітників Університету Аделаїди, після кислотного впливу зуби втрачають захист від механічного стирання.
Вони навіть запровадили термін "винна ерозія". В вині міститься цілий набір кислот - винна, малеїнова, молочна, лимонна. Цей коктейль може швидко спровокувати демінералізацію зубів, послабивши не лише поверхневий шар, але і глибинну структуру. І чищення зубів не врятує.
Медики рекомендують перед дегустацією вина наносити на ніч фосфат кальцію і фторид (утворюють додатковий захист). Вранці ж від чищення зубів взагалі краще відмовитися. А ось жувальна гумка, яка підсилює слиновиділення, навпаки, допоможе.
Після вживання вина слід прополоскати рот водою. А ввечері того ж дня краще чистити зуби пальцем з пастою. Щітка може пошкодити розм'якшену емаль.
До речі, жирна їжа нейтралізує кислотність вина, тому краще вино пити саме під час прийому їжі.