Молодий буковинець » Новини Чернівців » Дорожчають яйця, м’ясо та молоко

Дорожчають яйця, м’ясо та молоко

Новини Чернівців / економіка, бізнес
3 550
0
Дорожчають яйця, м’ясо та молоко

Дорожчають курячі яйця. За останній тиждень ціна лотка яєць на ринках зросла на 50 копійок. Експерти прогнозують зростання вартості яєць приблизно на 5-10 відсотків. Як стверджує голова Союзу птахівників України Олександр Бакуменко, причина подорожчання – сезонне зростання гуртових цін та збільшення попиту.

Водночас у Державній інспекції з контролю за цінами в області повідомляють, що за останні 10 днів (з 20 по 30 серпня) ціни на яйця не підвищували. Але зросла вартість м’яса, молока та масла.

– У межах двох відсотків подорожчала свинина (майже на гривню), яловичина та птиця (на 45 копійок), – розповів начальник відділу контролю за цінами на ринку послуг і продовольства інспекції Михайло МАТЬЯШ. – На один відсоток – сметана та масло жирністю 72,5 відсотка. Сметана подорожчала в середньому на 16 копійок (нині кілограм коштує трохи більше 17 гривень), масло – на 43 копійки (53 гривні 43 копійки).

Начальник Державної інспекції з контролю за цінами в області Віктор ЛАЩАК стверджує, що подорожчання м’ясної та молочної продукції має сезонний характер. "Водночас восени спостерігаємо зниження цін на овочеву продукцію, цукор та олію", – каже Віктор Лащак.

– На ринках картопля подешевшала в середньому на 13 відсотків (50 копійок), морква – на шість відсотків (30 копійок), цибуля – на 4,1 відсотка (20 копійок), а буряк – на 2,7 відсотка (10 копійок), – коментує Михайло Матьяш. – Це пов’язано зі збиранням. Ціни на цукор та олію за останні 10 днів не змінилися. Як і вартість борошна та гречаної крупи, які щороку восени також дешевшають. Можливо, це пов’язано з тим, що на ринку ще реалізують старі запаси гречки за тією ж ціною.


Коментар

Інна ІЛЬЄНКО, експерт з аграрних ринків Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу":

– Торік споживання молочної продукції знизилося, тому й впали ціни на молокосировину. Її вартість почала збільшуватися у червні. Тоді зросли ціни і на готову молочну продукцію. З грудня 2009 року молокосировина подорожчала на 27 відсотків, молоко та сири – на 14 відсотків.

Роман СЛАСТЬОН, директор агенції "Агроефективність" Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу":

– Вартість овочевої продукції нині менша, ніж була минулого року. Ціни різко обвалилися ще влітку, нині вже практично досягли цінового дна. На цьому рівні протримаються до жовтня-листопада. Тоді знову подорожчають на 50 копійок – одну гривню. Через завершення сезону збирання та обмежену пропозицію за кілька тижнів зросте вартість і огірків та помідорів. Кілограм подорожчає в середньому на гривню-дві.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують