Молодий буковинець » Новини Чернівців » Юний дослідник з Буковини поділився корисними рецептами страв з черемші

Юний дослідник з Буковини поділився корисними рецептами страв з черемші

Новини Чернівців / новини
2 997
0
Юний дослідник з Буковини поділився корисними рецептами страв з черемші


З весною на ринках, в гіпермаркетах і навіть у бабусь, які продають різні овочі біля зупинок можна побачити черемшу. Її вважають дуже корисною і радять вживати, аби підкріпити імунітет після зими.

Юний дослідник Іван Гуцул із села Іванівці, що на Кельменеччині став відомим після створення корисних ланч-боксів і стверджує, що черемша допомагає при авітамінозі, знімає весняну втому, головні болі і навіть кашель.



Черемшу ще називають левурда, дика цибуля, чензелі, колба. Справжня ж назва – цибуля Переможна. На вигляд вона нагадує конвалію, за смаком схожа на молодий часник, а біологічно відноситься до роду "Цибульні".

В рідних Іванівцях, розповідає Іван, її ще називають Довбушевим зіллям.

-Наша сім’я вже більше шести років активно використовує цю рослину в харчуванні. Чому? Бо корисні властивості черемші настільки значні, що її варто включати в раціон дорослим і дітям, - каже Іван Гуцул.

Хлопець каже, що левурда має велику кількість вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин, мінералів, а також життєво важливі амінокислоти і жири.

До того ж, наголошує юний дослідник, що, на відміну від часнику, черемша не залишає різкого запаху, тому її можна вживати свіжою.

-Черемша є хорошим засобом проти застуди, допомагає при сильному кашлі і нежиті. Вона допоможе протистояти вірусним інфекціям у весняний період. Вона стабілізує понижений тиск, допомагає людям, які страждають серцевими захворюваннями, - каже Іван Гуцул.

Та зловживати черемшою не можна, її денна норма повинна становити 15-20 листків. Не рекомендують вживати рослину хворим на епілепсію та вагітним жінкам. Черемша може спровокувати загострення виразки, головний біль, безсоння.

-В їжу можна використовуватися всі частини черемші: молоді пагони, зелені листочки, цибулини і квіткові стрілки. Цибулини зазвичай викопують восени. Листки і пагони найчастіше вживають в свіжому вигляді,з хлібом і сіллю. Також додають в салати і легкі закуски, супи, борщі, гарячі страви. А класичною стравою для іванівчан є яєчня з левурдою, - каже Іван.

Рецепт яєчні з черемшою:

50 г свіжого сала або олії;
2 яйця;
1 пучок петрушки;
1 пучок черемші (5 середніх листків);
сіль, перець.

Спосіб приготування:
Зелень ретельно промити, обсушити і дрібно нарізати.
До розігрітої сковороди додати олію (або сало).
Збити яйця і вилити на сковорідку.
Посипати дрібно нарізаною черемшею.
Через 2 хвилини додати сіль, перець.

Раніше юний дослідник Іван Гуцул вивчав користь "живої" води.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують